L’haptonomia es defineix com “la ciència de l’afectivitat” Entenen l’afectivitat en el sentit més ampli de la paraula i contempla com tot allò que ens “afecta” pot generar en nosaltres eneagramas que condicionen la nostra relació amb l’entorn. És una ciència que tracta les interrelacions humanes .El seu cos teòric i pràctic implica tots el moments vitals de l’esser humà, des de la concepció fins a la mort. L’haptonomia proposa acompanyaments específics adaptats a la vida prenatal, la infància i la vida adulta, incloent inclús l’acompanyament perimortem.
L’acompanyament haptonomic pre i post natal permet aprofundir en el vincle que es genera en la triada afectiva mare-pare(parella)-bebè des de moments molt precoços de la gestació. Tot i que encara és molt poc coneguda en el nostre entorn, és una eina molt valorada en altres països europeus i inclús està finançada per els sistemes públics de salut (com el cas de França).
En que consisteix un acompanyament haptonomic Prenatal?
Inclou al voltant de 8 sessions prenatals cada 10-15t dies de 30 a 45 minuts de duració i 4 sessions post natals fins que el nadó inicia la marxa autònoma (al voltant de l’any de vida).
Tot i que el més habitual és iniciar l’acompanyament amb la percepció dels primers moviments intrauterins del bebè, lo ideal seria començar quan abans millor i mai més tard de les 29 setmanes de gestació, ja que un inici tardà dificulta la possibilitat d’integrar tot el que l’haptonomia en pot oferir.
En una primera sessió, acompanyats per haptomoterapeuta, els pares descobreixen com interaccionar amb el seu fill. Ho faran mitjançant un contacte físic amb unes qualitats determinades i el compromís afectius per ambdues parts. Es un contacte carregat de tendresa que proposa una interacció amb el nadó amb un llenguatge que poc a poc tots iran integrant. Desprès a casa, serà la parella qui entrarà en aquest diàleg afectiu proposat i ho anirà enriquint al llarg de les sessions posteriors. D’aquesta manera el pares descobreixen que poden sostenir-se l’un a l’altre i sostenir al fill durant el seu desenvolupament físic, psíquic i afectius, donant-li un lloc des d’abans del naixement.
A la mare li permet millorar la simptomatologia associada a la gestació (digestiva, vascular, osteomuscular…) generant sensacions de seguretat i completitud, que es tradueixen en benestar, no només a l’aspecte físic, sinó també en espai emocional. Aconseguir aquesta sensació li permetrà, a la vegada, facilitar la vivència de situacions difícils que, tot i ser poc freqüents, poden anar associades a la gestació. També permet viure les contraccions en el moment del part, des de la sensació interna de seguretat, que pot ajudar a la millora de la gestió del dolor i una vivència més satisfactòria del part independentment de com sigui aquest.
Al pare o parella és el recurs afectiu més proper a la mare. L’haptonomia li facilitarà un lloc específic en la relació triangular afectiva pare-mare-nadó per acompanyar no només el part de la seva parella sinó el naixement del seu fill. Li facilitarà ser el que la sosté, la que l’acull i ajuda al llarg de la gestació i el part. Li permetrà generar en la seva parella sensació de seguretat i completitud al mateix temps que li permetrà relacionar-se amb el seu fill des de la mateixa seguretat.
El nadó acompanyat des de l’haptonomia reconeix precoçment la relació afectiva amb els seus pares i li genera una sensació de seguretat de base que es manifesta en un to i una actitud concrets i visibles al néixer. La seva presencia, la seva manera de presentar-se al món exterior des de la seguretat, li facilitarà la interacció i, per tant, el desenvolupament físic i emocional.
Quan el nostre fill a penes tingui uns minuts de vida ja tindrà 9 mesos d’existència i podem relacionar-nos amb ell des d’abans del seu naixement.
Cost del Servei:
1a visita d’acompanyament haptonomic: 65€
Visita seguiment acompanyament haptonomic: 50€